Güncel Sayı

Cilt: 6 Sayı: 1, 30.07.2024

Yıl: 2024

Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi; Sanat, Tasarım, Sanat Eğitimi, Sanat Bilimleri, Sanat Eleştirisi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Müzecilik alanlarına ilişkin, bu alanlarla ilişkili disiplinlerarası yaklaşımlara açık, nitelikli araştırma derleme ve incelemeleri bir araya getirmeyi, güncel, farklılaşan bakış açılarını görünür kılarak akademik bilimsel çalışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Yılda iki kez yayınlanan ulusal, hakemli bir dergidir.


Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisinde; Güzel Sanatlar, Sanat Bilimi, Fotoğraf, Tasarım (Endüstriyel Tasarım, Grafik Tasarım, Sahne ve Kostüm Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı) Müzik, Sahne Sanatları, El Sanatları, Geleneksel Sanatlar, Sanat Eğitimi, Sanat Eleştirisi, Göstergebilim, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Sanat Eseri Konservasyon ve Restorasyonu, Müzecilik ve Müze Eğitimi, alanlarında yapılmış çalışmalar kabul edilir. Dergide bu alanlarla disiplinlerarası ilişkiler kuran araştırmalara da yer verilmektedir.

           Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’ne makale başvurusu yapacak yazarların, DergiPark sistemine bireysel üyelik yapmaları gerekir. https://dergipark.org.tr/tr/login adresinde açılan sayfadan bireysel üyelik oluşturarak, dergimiz https://dergipark.org.tr/tr/pub/augsfd sayfasından makale ve dosyalarını sisteme yüklemelidirler.
    Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi uluslararası standartları ve kuralları benimseyen bir yayın etiği anlayışına sahiptir. Etik kurul belgesi gerektiren çalışmalarda “Etik Kurul Belgesi” makale ile birlikte dosyalar alanına eklenmelidir. Etik Kurul Belgesi gerektiren çalışmalar için bkz. (Etik İlkeler ve Yayın Politikası)
Yazarlar makale başvurusu sırasında “Telif Hakkı Devir Formu”nu imzalayıp, tarayarak sistem üzerinden dosyalar alanına yüklemelidirler. Böylece telif haklarını Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’ne devir etmiş olurlar. Telif Hakkı Devir Formu’nu yüklemeyen yazarların makaleleri üzerinde işlem yapılmaz. Yayınlanmayan makalelerin telif hakları yazarlarında kalır.
    Dergimize makale gönderecek yazarların orcid.org adresinden ücretsiz olarak temin edecekleri yazar kimlik numaralarını makale metinleri ile birlikte editörlüğümüze iletmeleri gerekir.

    Birden fazla yazarlı çalışmalarda, yazarların katkı ve çıkar çatışması beyanı olarak “Ek Beyanlar Formu” nu doldurularak imzalamaları ve sistem üzerinden dosyalar alanına yüklemeleri gerekir.
Dergimizin yayın sürecine katkı sağlayan tüm yazarlar, şeffaflık ilkemiz doğrultusunda tüm süreçleri DergiPark kullanıcı panelinden kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak kişisel sayfalarında takip edebilirler.
    Yazarların yazım kuralları için aşağıda yer alan yönlendirmeleri referans almaları gerekmektedir.
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’ne gönderilecek makaleler APA7 ‘ye uygun olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca bkz. (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/elements-list-entry#retrieval)
Makaleler Word formatında ve Times New Roman yazı karakterinde hazırlanmalıdır.


       (Örnek Şablon)

BAŞLIK : Türkçe başlık koyu ve büyük harflerle 12 punto, ortalanmış ; İngilizce başlık ise Türkçe başlığın hemen altında ilk harfleri büyük, 11 punto ve ortalanmış şekilde olmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 12 kelime olmalıdır.
YAZAR ADI : Makalede yazar adı ve soyadı sağa yaslı, koyu 11 punto olmalıdır. Yazarların unvanı, görev yaptıkları kurum ve eposta adresleri * işaretiyle dipnotta belirtilir. Hakem sürecinde, kör hakemlilik politikamız gereği yazarların kişisel bilgileri kaldırılır ya da gizlenir.
ÖZ : Makalenin başlığından sonra en az 120 en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce öz (abstract), en az 5 kelimelik Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler 11 punto olarak yazılmalıdır. Öz alanının, çalışmanın kapsamı, amacı, yöntemi, etkileri ve sonuçları hakkında fikir vermesi beklenir.
SAYFA DÜZENİ
KAĞIT BOYUTU :
A4
KENAR BOŞLUKLARI : 2,5 Cm.
YAZI TİPİ: Times New Roman
YAZI TİPİ STİLİ : Normal
BOYUTU (NORMAL METİN): 12
BOYUTU (DİPNOT METNİ) : 10
PARAGRAF ARALIĞI: Önce 0 nk, sonra 6 nk
SATIR ARALIĞI: Tek (1)
BÖLÜM BAŞLIKLARI: Alt başlıkların hepsi ilk harfleri büyük olacak şekilde ve koyu olmalıdır. Numaralandırma tercih edilirse “Giriş” ve “Sonuç” bölümüne numara verilmemelidir.
TABLO VE ŞEKİLLER: Tablo veya şekillerin numarası ve adları tablo veya şeklin hemen altında olmalıdır.
Kaynak: Kaynak yazar tarafından düzenlenmeyip alıntı yapıldıysa alıntı bilgisi; 12 punto, sola yaslı ve italik olarak verilmelidir.
GÖRSEL KAYNAKLAR: Görsel numarası ve adı görselin hemen altında bulunmalıdır.
Görsel 1: Görsel yazısı metnin altına, italik, 11 punto, italik ve sola yaslı yazılmalıdır. Görsel numarası kalın yazılmalıdır.
Hacim: Makale, ekler dâhil olmak üzere en fazla 10.000 sözcük olmalıdır.
Ayrıca özel bir yazı tipi (font) kullanılmış yazılarda, kullanılan yazı tipi de, yazıyla birlikte gönderilmelidir. Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir. Yazım ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumu’nun Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Yazıların kaynakçalarında Latin alfabe dışında başka bir alfabe karakterleri kullanılmamalıdır.
KAYNAKLARIN GÖSTERİMİ :
Metin içi alıntılarda;
Yazar bilgisi parantez içinde veya dışında verilebilir.
Parantez içindeki alıntılarda yazar adı ve yayın tarihi parantez içinde yer alır. Gönderme yapılan kaynaklarda yazar adı cümlede anlamlı bulunan bir yerde metne dâhil edilir ve yıl parantez içinde yazılır.
Örnekler:
Tek yazarlı kaynaklar için örnek :
(Alp, 2019)
(Alp, 2009 ) sembolün tek bir cümle ile tanımını yapmayı oldukça güç bir girişim olarak tanımlar.
Alp, 2009 yılında sembolün tek bir cümle ile tanımını yapmanın güç olduğunu belirtti. (s.1-2). (Dilerseniz sayfa numarası belirtebilirsiniz)


*Uzun alıntılarda, alıntı yeni bir paragrafta devam ediyorsa tekrar kaynak gösterilmelidir.


*İki yazarlı kaynaklar için örnek :
(Erdoğan ve Söylemezoğlu, 2011)



*Üç ve daha fazla yazarlı kaynaklar için örnek :
(Alp ve diğerleri, 2004)

*Metinde kişisel görüşmecilere atıfta bulunulduğu durumlarda;
Görüşmecinin adının baş harfi ve soyadı verilmeli, görüşme tarihi olabildiğince net belirtilmelidir.
(K.Ö., Alp, kişisel görüşme, 14.03.2022)
Metin İçi Alıntılar İçin Ayrıca bkz. https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/elements-list-entry#retrieval

KAYNAKÇA
Kitap :
Alp, K. Ö. (2009). Orta Asya'dan Anadolu'ya Kültürel Sembollere Giriş. Efil Yayınevi.
*Eser adları ilk harfleri büyük ve italik yazı karakteri ile yazılmalıdır.
E-Kitap :
Alp, K. Ö. vd. (2009). Tarsus El Sanatları. Hacı Bayram Veli Üniversitesi. https://discovery.ebsco.com/c/kqcaaq/details/nsw3z5ulfn?limiters=FT1%3AY&q=alp%2C%20%C3%B6zlem
*Erişim linki eklenmelidir.
Çeviri Kitap:
Buchholz, E. L. (2012). Sanat : Başvuru Kitapları (D. N. ÖZER, Çev.). NTV Yayınları.
Kitap Bölümü:
Alp, K. Ö. (2018). Müzede öğretmen tutumları. A. Okvuran ve C. Karadeniz (Ed.), Çocuk ve sanat içinde (ss. 41-67). Ankara Üniversitesi Basımevi.
Makale :
DOI numaralı dergi makalesi :
Alp, K. Ö. (2021). Mitolojik kuşlardan Simurg'un minyatürler üzerinden sembolik anlam kodları. Folklor Akademi Dergisi, 4(3), 439-451. https://doi.org/10.12981/mahder.952096
DOI numarası olmayan dergi makalesi :
Alp, K. Ö. (2004). Anadolu’dan Orta Asya’ya uzanan coğrafyada dokumalarda yaşanan ortak sembolik motifler. Motıf Academy Journal Of Folklore, (37), 10-15.
*Makale gösterimlerinde dergi adı, cilt ve sayı numaraları italik yazı karakteri ile yazılmalıdır.
Doktora ya da Yüksek Lisans Tezleri :
Metinnam, İ. (2011). Yaratıcı drama alanında Brian Way’ın drama anlayışının incelenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi.
Toplantı ve Sempozyumlar :
Alp, K. Ö., (2019, Haziran). Görsel sanatlar eğitiminde kollektifin gücü ve bir örnek yaklaşım, VI. International Eurasian Educational Research Congress, Turkey.
Sinema Filmi :
Yılmaz, A. (Yönetmen). 1986. Aaahh Belinda [Film]. Odak Film.
YouTube Videosu :
Çağdaş Drama Derneği Antalya (2023, 14 Mart). Müzede yaratıcı drama -1- Dr. Gökhan Karaosmanoğlu 1. Bölüm [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=gs73O6g-rsM
İnternet Kaynağı :
Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği (2023, 14 Mart). Wikipedia içinde. https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Kad%C4%B1n_M%C3%BCzeleri_Birli%C4%9Fi


Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, bilimsel bilginin üretilmesinde tarafsız, etik ve paylaşımcı bir politikaya sahiptir. Bu açıdan, Yayın Etiği Komitesi (COPE) ve Açık Erişim Dergiler Dizini (DOAJ) gibi kuruluşlar tarafından belirlenmiş Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve Örnek Uygulama İlkeleri’ne bağlı kalarak, burada belirlenmiş akademik ve etik standartlarla uyumlu bir şekilde yayıncılıkta yanlış uygulamaların önüne geçmeyi taahhüt eder.
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi açık ve ücretsiz akademik yayıncılık ilkesine bağlı olduğundan, yazarlardan makale işleme ve gönderme ücretleri talep edilmez.
Dergimiz tüm sayılarına DergiPark sistemi üzerinden herhangi bir kısıtlama ve gecikme olmaksızın yayın tarihinden itibaren tam metin olarak erişilebilir.

YAYIN KURULU ETİK İLKELER
1- Başvurusu yapılan makaleler tüm süreçleri boyunca ve yayımlandıktan sonra yayın kurulu sorumluluğundadır. Yayın kurulu bağımsızlık ilkesine dayanarak tüm süreçlerde yayıncı ve diğer kişilerden bağımsız karar alır. Uyguladığı kararlarında yalnızca kamu yararı gözetir.
2- Yayın kurulu derginin gelişmesini ve niteliğini artırmayı amaçlar.
3- Dergi politikasının belirlenmesi ve uygulanması yayın kurulu görevleri arasındadır.
4- Yayın kurulu dergide çalışmaları yayınlanan yazarların telif haklarını korumakla yükümlüdür.
5- Yayın kurulu derginin tüm süreçleri ile ilgili fikri mülkiyet hakları, bilimsel etik ve intihal önlemleri konularında sorumludur.
EDİTÖR ve EDİTÖR YARDIMCILARI ETİK İLKELER
1- Başvuruda bulunulan makalelerin, dergi politikasını uygunluğunu tarafsız ve olumlu ya da olumsuz tüm ön yargılardan bağımsız olarak tamamen bilimsel ilkelere göre değerlendirir.
2- Editörler yayın süreci boyunca hakem, yazar, araştırmacı ve okuyucuların açıklık ilkesi doğrultusunda bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya, gerektiği durumlarda iletişim halinde kalarak dönüşlerde bulunmaya çaba sarf eder.
3- Editörler makaleleri, bilimsel literatüre sağlayacağı katkıyı, özgünlüğünü, araştırma yönteminin güvenli olup olmadığını, derginin amaç ve kapsamlarını göz önünde bulundurarak değerlendirir.
4- Editörler kişisel bilgileri hakemler ya da üçüncü kişilerle paylaşmaz. Değerlendirmede bulunacak hakemlere makaleleri isimsiz ve yazarın kişisel bilgileri gizleyerek gönderirler. Aynı zamanda hakemlerin bilgilerini de gizli tutar ve kör hakem sürecini yönetirler.
5- Editörler alanında uzman hakemlerle iletişim halinde olur ve sürekli güncel tutmaya çalışır.
6- Editörler yazar, hakem ve okuyucuların kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamaz. Bu bilgileri korumakla görevlidir.
7- Editörler yayın sürecinde insan ve hayvan haklarını önemser ve korur. Etik kurul belgesi olmayan, katılımcıların rızasının bulunmadığı makaleleri redderler.
8- Dergide yer alan makalelerin etik ilkelere uygunluğunu denetlemek editörlerin görevleri arasındadır.
9- Editörler dergiye gelen makalelerin değerlendirilmesi, gerekli durumda yazardan revize istenmesi ya da yazara iade edilmesi, kör hakem süreci ve yayınlanma sürecini takip eder ve işlemlerin zamanında tamamlanmasını sağlar.
10- Editörler dergiye yönelik şikayet ve talepleri dikkate alır ve gerekli incelemeleri yaparak açıklamalarda bulunur.
HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
1- Hakemler uzmanlık alanları dışında değerlendirmede bulunmamalıdır.
2- Hakemler kör hakemlik ilkesine sadık kalmalı değerlendirdiği makaleye dair bilgileri kimse ile paylaşmamalıdırlar.
3- Hakemler makalelerde ortaya atılan düşünceleri kendi düşünceleri ile kıyaslamamalı, akademik ölçütler ekseninde değerlendirmelidir.
4- Değerlendirme sürecinde belirsiz ifadelerden kaçınmalı, olumsuz değerlendirmelerinde gördükleri sorunları somut bir şekilde dile getirmelidir.
5- Hakemler objektif olmalı, küçümseyici ve hakaret içeren ifadeler kullanmamalıdır.
6- Hakemler değerlendirme sürecini belirtilen sürede tamamlamalı, uzmanlık alanı dışında olduğunu düşündüğü makaleler için editör ile iletişime geçmelidir.
YAZARLAR İÇİN ETİK İLKELER
1- Yazar ya da yazarlar Ankara Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Dergisi’ne özgün makaleler göndermekle yükümlüdür.
2- Gönderilen makaleler literatüre katkı sağlayacak nitelikte olmalıdır.
3- Makalelerin daha önce başka bir dergide yayımlanmamış ve ya yayına kabul edilmemiş olması gerekir.
4- Yazarlar telif hakkı gerektirecek konularda gerekli hassasiyeti göstermeli, makale gönderimi sırasında telif hakkı devir formunu doldurarak editörlüğe iletmelidir.
5- Makalelerde çıkar çatışması olduğu durumlarda ek beyan formu doldurularak editör/editörler bilgilendirilmelidir.
6- Makaleye katkı sağlamayan yazarların isimleri makale künyesinde yazılmamalıdır.
7- Makalelerde atıf ve kaynak gösterimi eksiksiz ve bilimsel çalışmalara uygun olarak yapılmalıdır.
8- Dergiye gönderilen her makalenin Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine uygun olması yazarın sorumluluğundadır.
KÖTÜYE KULLANIMIN BİLDİRİLMESİ
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’nde yayımlanmış bir makalede editör, hakem ya da yazarlarla ilgili bilimsel etiğe aykırı, davranış ya da değerlendirme ile karşılaşılan durumda gsfdergi@ankara.edu.tr adresine bildirilmesi gerekir.
YAYIN POLİTİKASI
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi (AÜGSFD); Güzel Sanatlar, Güzel Sanatlar Eğitimi, Geleneksel Sanatlar, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Müzecilik ve Müze eğitimi alanlarına yönelik makalelerin yanı sıra, sanatla ilişkili temel disiplinlerdeki çalışmalarda kaleme alınmış; Türkçe derlemelerin ve araştırmaların yer alacağı çalışmaları kapsamaktadır. AÜGSFD ulusal hakemli ve bilimsel içerikli bir resmi yayın organıdır.
Dergide makale yazım dili; Türkçe, İngilizcedir.
Yayınlanmak üzere gönderilen yazıların şekil ve içerik yönünden ön incelemesi yayın kurulu tarafından yapılır.
Dergide yayınlanan yazılarda ileri sürülen görüşler ve yazıların hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.
Dergiye yayınlanmak üzere gönderilecek yazılar daha önce başka bir dergide yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Bir makalenin dergide yayınlanabilmesi için makaleye ilişkin en az iki hakem tarafından olumlu görüş bildirilmiş olması gerekmektedir. Uygun görülen çalışmalar, bilimsel yönden değerlendirilmek üzere, yayın kurulu tarafından belirlenen çift-kör, bağımsız ve önyargısız hakemlik (peer-review) ilkelerine göre en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakemlerden birinin olumlu diğerinin olumsuz görüş bildirmesi durumunda editör tarafından üçüncü bir hakemin değerlendirmesine başvurulur. Üçüncü hakemin de olumsuz görüş bildirmesi halinde veya ilk iki hakemin olumsuz görüş bildirmesi halinde yazı yayınlanmaz ve yazara iade edilir. Son karar Dergi Yayın Kuruluna aittir.
Yazım ilkelerine uygun olmayan çalışmalar hakem değerlendirmesine gerek duymadan geri çevrilir.
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi açık erişimi destekler. Dergide yayınlanan her makale ticari kaygı güdülmeksizin, tam metin erişime imkân sağlar. Okuyucular okuma, indirme, kopyalama imkânına sahiptir.
Yayınlanan çalışmanın yayın hakkı dergiye aittir.
Yazıları yayınlanan yazarlara telif ücreti ödenmez.
Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilir.

ÜCRET POLİTİKASI
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’nde yayınlanacak makalelerden herhangi bir ücret talep edilmez.

ARŞİVLEME
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi kütüphaneler arasında arşivleme sistemi oluşturmak için LOCKSS sistemini kullanır ve kütüphanelerin koruma ve restorasyon amacıyla derginin kalıcı arşivlerini oluşturmalarına izin verir.

AÇIK ERİŞİM ve LİSANS POLİTİKALARI
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC ND) ile lisanslanmıştır.

Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Kamu Lisansı

Lisansa Konu Hakları (tanımı aşağıda verilmiştir) kullanarak, işbu Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez Uluslararası Kamu Lisansının ("Kamu Lisansı") şart ve koşullarına tâbi olmayı kabul ve beyan etmektesiniz İşbu Kamu Lisansının bir sözleşme olarak yorumlanabildiği ölçüde, işbu şart ve koşulları kabul etmeniz karşılığında size Lisansa Konu Haklar verilmekte ve Lisans Veren size söz konusu hakları, işbu şart ve koşullar çerçevesinde Lisans Verenin, Lisanslı Materyalin kullanıma sunulmasından elde ettiği faydalar / menfaatler karşılığında sunmaktadır.

Bölüm 1 - Tanımlar.
Uyarlanmış Materyal, Lisanslı Materyalden elde edilen veya Lisanslı Materyale Dayalı Telif Hakkı ve Benzeri Haklara tâbi bulunan ve Lisanslı Materyalin, Lisans Verene ait Telif Hakkı ve Benzeri Haklar çerçevesinde izin gerektirecek bir şekilde tercüme edildiği, değiştirildiği, düzenlendiği, dönüştürüldüğü veya tadil edildiği materyali ifade eder. İşbu Kamu Lisansı kapsamında, Lisanslı Materyalin bir müzik eseri, performans veya ses kaydı olması hâlinde, Uyarlanmış Materyal her zaman hareketli bir görüntü ile senkronize edildiği durumlarda üretilir / oluşur.
Telif Hakkı ve Benzeri Haklar, herhangi bir sınırlama olmaksızın performans, yayın, ses kaydı ve Nevi Şahsına Münhasır Veritabanı Hakları da dâhil olmak üzere, hakların nasıl etiketlendiği veya kategorize edildiğine bakılmaksızın telif hakkını ve/veya telif hakkı ile yakından ilişkili benzeri hakları ifade eder. İşbu Kamu Lisansı kapsamında, Bölüm 2(b)(1)-(2) de belirtilen haklar Telif Hakkı veya Benzeri Haklar değildir.

Etkin Teknolojik Önlemler, uygun bir merciin olmadığı durumda, 20 Aralık 1996 tarihinde kabul edilmiş olan Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) Telif Hakkı Sözleşmesinin 11. maddesinden ve/veya benzer uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülükleri yerine getiren yasalar kapsamına girmeyen önlemleri ifade etmektedir.
İstisnalar ve Sınırlamalar, Lisanslı Materyalin Tarafınızca kullanımı için geçerli olan Telif Hakkı ve Benzeri Haklar ile ilgili adil kullanım (“fair use”), adil muamele (“fair dealing”) ve/veya diğer sınırlama veya istisnaları ifade eder.

Lisanslı Materyal, Lisans Verenin işbu Kamu Lisansını uyguladığı sanat veya edebî eseri, veritabanı veya diğer materyali ifade etmektedir.
Lisansa Konu Haklar, Lisanslı Materyalin Sizin tarafınızdan kullanımı için geçerli olan ve Lisans Verenin lisans verme yetkisinin olduğu tüm Telif Hakkı ve Benzer Haklar ile sınırlı olan, işbu Kamu Lisansı şart ve koşulları çerçevesinde size bahşedilen hakları ifade eder.
Lisans Veren, işbu Kamu Lisansı çerçevesinde bu hakları veren kişiyi/kişileri veya kurumu/kurumları ifade etmektedir.

GayriTicari, temel amacı ticarî avantaj veya parasal karşılığı olmayan veya bu amaca yönelik olmayan (kullanım) anlamına gelir. İşbu Kamu Lisansı çerçevesinde, değiş tokuş ile ilgili parasal ödeme olmaması koşulu ile, dijital dosya paylaşımı veya benzeri yollarla Telif Hakkı ve Benzeri Haklara tâbi Lisanslı Materyalin başka bir materyal ile değiş tokuşu ticarî mahiyet taşımamaktadır.
Paylaşım, çoğaltma, kamuya açık sergileme, performans, dağıtma, yayma, iletim veya ithal etme gibi her nevi şekil veya işlem ile materyali kamuya temin etme veya kamu bireylerinin kendilerinin bireysel olarak seçeceği bir yerden ve yine kendilerinin seçecekleri bir zamanda materyale erişebileceği şekil ve yöntemler de dâhil olmak üzere materyalin kamunun kullanımına sunulması anlamına gelmektedir.

Nevi Şahsına Münhasır Veritabanı Hakları, tadil edildiği ve/veya yenisiyle değiştirildiği şekliyle, veritabanlarının yasal muhafazası hakkındaki 96/9/EC sayılı ve 11 Mart 1996 tarihli Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifinden doğan telif hakkı dışındaki diğer hakları ve dünyanın herhangi bir yerinde geçerli buna eşdeğer hakları ifade etmektedir.
Siz ve/veya Tarafınız, işbu Kamu Lisansı çerçevesinde Lisanslı Hakları kullanan kişi veya kuruluşu ifade eder. Sizin / Tarafınızın sözcüğü de benzer bir anlamı ifade etmektedir.

Bölüm 2 - Kapsam.
Lisansın verilmesi.
İşbu Kamu Lisansı şart ve koşullarına tâbi olmak üzere Lisans Veren, Lisans Materyaline ait Lisansa Konu Haklarını, alttaki şartları gerçekleyen dünya çapında geçerli, telif ücreti olmayan, alt lisans tanıma hakkı barındırmayan mahiyette, münhasır olmayan, gayri kabili rücu bir lisans vermektedir: yalnızca GayriTicari amaçlarla, kısmen veya tamamen Lisanslı Materyali Çoğaltmak ve Paylaşmak; ve yalnızca GayriTicari amaçlarla Uyarlanmış Materyali üretmek ve çoğaltmak ancak paylaşmamak.
İstisnalar ve Sınırlamalar. Herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına, Sizin kullanımız ile ilgili herhangi bir İstisna ve Sınırlamanın geçerli olduğu durumlarda işbu Kamu Lisansı geçerli olmayacak olup, bu lisansın şart ve koşullarına riayet etmeniz gerekmemektedir. Süre. İşbu kamu Lisansının süresi Bölüm 6(a) da belirtilmiştir.

Ortam ve formatlar; teknik değişikliklere izin verilmektedir. Lisans Veren, gerek hâlihazırda bilinen veya bundan sonra geliştirilecek tüm ortam ve formatlarda Lisansa Konu Hakları kullanmanız ve gerektiğinde teknik değişiklikler yapmanız için Size yetki vermektedir. Etkin teknolojik önlemleri alt etmek için gerekli olan teknik değişiklikler de dâhil olmak üzere Lisans Veren, Lisanslı Hakları kullanmak için sizin teknik değişiklikleri yapmanızı önleme hak ve yetkisinden feragat etmekte ve böyle bir hak ve/veya yetki iddiasında bulunmamayı kabul etmektedir. İşbu Kamu Lisansı çerçevesinde, Bölüm 2(a)(4) de izin ve yetki verilmiş değişikliklerin yapılması, Uyarlanmış Materyal doğurmaz / oluşturmaz.
Aşağı yönlü alıcılar.
Lisans Veren tarafından Teklif - Lisanslı Materyal. Lisanslı Materyali alanlar, işbu Kamu Lisansı şart ve koşulları çerçevesinde Lisanslı Hakları kullanmak üzere Lisans Verenden otomatik olarak bir teklif almaktadır.
Aşağı yönlü sınırlamanın olmayışı. Bunun herhangi bir Lisanslı Materyal alıcısının Lisansa Konu Hakları kullanımını sınırlaması hâlinde, Lisanslı Materyal üzerinde hiçbir ek veya farklı şart veya koşullar teklif edemez veya dayatamaz veya Lisanslı Materyale Etkin Teknolojik Önlemler uygulayamazsınız.
Onaylamama. İşbu Kamu Lisansındaki hiçbir husus, Lisans Veren veya Bölüm 3(a)(1)(A)(i) de öngörüldüğü şekilde atıfta bulunacak diğer kişiler ile sizin veya kullanımınızın bağlantılı olduğu, size veya kullanımınıza onlar tarafından sponsor olunduğu, sizin veya kullanımınızın desteklendiği veya size veya kullanımınıza resmi bir statü verildiğini iddia ve ima etmeye ilişkin bir izin olarak yorumlanmayacaktır.

Diğer haklar: Eserde değişiklik yapılmasını menetme hakkı gibi manevî haklar, aleniyet, gizlilik ve/veya diğer benzer şahsî haklar için, işbu Kamu Lisansı kapsamında lisans verilmemektedir; ancak, mümkün olduğu ölçüde Lisans Veren, başka türlü olmamak kaydıyla, yalnızca Sizin Lisansa Konu Hakları kullanabilmeniz için gerekli olduğu ölçüde, kendisinin sahibi olduğu bu tür haklardan feragat etmekte ve/veya bu tür hak iddialarında bulunmamayı kabul etmektedir.
İşbu Kamu Lisansı kapsamında patent ve markalar için lisans verilmemektedir.
Mümkün olduğu ölçüde Lisans Veren, gerek doğrudan gerekse herhangi bir gönüllü veya feragati kabil yasal veya zorunlu lisanslama tasarısı çerçevesinde bir meslek birliği aracılığı ile, Lisansa Konu Hakların kullanımı ile ilgili Sizden herhangi bir telif hakkı ücreti tahsil etme hakkından feragat etmektedir. Tüm diğer hâllerde Lisans Verenin, Lisanslı Materyalin Ticarî Amaç ile kullanıldığı hâller de dâhil olmak üzere bu tür telif hakkı ücretlerini tahsil etme hakkı mahfuzdur.

Bölüm 3 - Lisans Koşulları.
Lisansa Konu Hakların tarafınızca kullanımı, aşağıdaki koşul ve şartlara tâbidir.
Atıf: Lisanslı Materyali Paylaşmanız hâlinde:
Lisans Veren tarafından Lisanslı Materyal ile temin edildi ise, aşağıdakileri muhafaza etmelisiniz:
(belirtildi ise, takma isim de dâhil) Lisans Veren tarafından talep edilebilecek herhangi bir makul yolla, Lisanslı Materyalin sahibi/sahiplerinin ve belirtilmiş diğer alıntı yapılacak kişilerin kimliği;
telif hakkı bildirimi; bu Kamu Lisansına atıfta bulunan bir bildirim; garanti reddine atıfta bulunan bir bildirim;
mümkün olduğu ölçüde Lisanslı Materyal için URI veya bağlantı adresi; Lisanslı materyalde değişiklik yapıp yamadığınızı belirtmeli ve daha önce yapılmış değişikliklere ilişkin bilgileri korumalı; ve
Lisanslı Materyalin işbu Kamu Lisansı kapsamında lisanslı olduğunu belirtmeli ve Kamu Lisansı metnini veya Kamu Lisansı URI veya bağlantı adresi vermelisiniz. Herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına, işbu Kamu Lisansı Uyarlanmış Materyali paylaşmanıza izin vermez. Lisanslı Materyali Paylaştığınız ortam, araç veya bağlama bağlı olarak, makul herhangi bir surette Bölüm 3(a)(1) de belirtilmiş koşulları yerine getirebilirsiniz. Örneğin, gerekli bilgileri ihtiva eden bir kaynağın URL veya bağlantı adresi belirterek, koşulları yerine getirmek makul olabilir.
Lisans Veren tarafından talep edilmesi hâlinde, makul surette uygulanabilir olduğu ölçüde, Bölüm 3(a)(1)(A) da gerekli kılınan bilgileri kaldırmalısınız.

Bölüm 4 - Nevi Şahsına Münhasır Veritabanı Hakları.
Lisansa Konu Haklar, Lisanslı Materyali Kullanımıniz için geçerli Nevi Şahsına Münhasır Veritabanı haklarını da kapsadığı durumlarda: herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına, yalnızca GayriTicari amaçlarla Bölüm 2(a)(1) de size, veritabanı içeriğinin tamamını veya mühim bir kısmını çıkartma, tekrar kullanma, çoğaltma ve Paylaşma hakkı bahşetmektedir; Uyarlanmış Materyali paylaşmamanız kaydı ile;
Veritabanı içeriğinin tümünü veya önemli bir kısmını Nevi Şahsına Münhasır Veritabanı Haklarınızın olduğu bir veritabanına dâhil etmeniz durumunda, Nevi Şahsına Münhasır Veritabanı Haklarınızın olduğu veritabanı (münferit içerikleri hariç) Uyarlanmış Materyal teşkil edecektir; ve
Veritabanı içeriğinin tamamını veya önemli bir kısmını Paylaşmanız durumunda Bölüm 3(a) daki şartlara uymanız mecburidir.
Herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına, Bölüm 4, Lisansa Konu Hakların diğer Telif Hakkı ve Benzer Hakları kapsadığı durumlarda Kamu Lisanslı çerçevesinde tâbi olduğunuz Yükümlülükleri tamamlayıcı mahiyette olup, bu Yükümlülüklerini yerini almamaktadır.

Bölüm 5 - Garanti Reddi ve Sorumluluk Tahdidi.
Lisans Veren tarafından ayrıca taahhüt edilmediği sürece, mümkün olduğu ölçüde Lisans Veren, Lisanslı Materyali olduğu gibi ve kullanılabilir olduğu şekilde sunmakta olup, zımnî, sarih, yasal veya diğer türlü Lisanslı Materyaller ile ilgili hiçbir beyan ve taahhütte bulunmamaktadır. Buna, herhangi bir sınırlama olmaksızın, mülkiyet hakkı, ticarete elverişlilik, belirli bir amaca uygunluk, ihlal durumunun olmaması, gizli veya diğer kusurların olmayışı, doğruluk veya gerek bilinen gerek fark edilebilir hatanın var olduğu veya olmadığına dair garanti ve taahhütler de dâhildir. Garanti reddine kısmen veya tamamen izin verilmediği durumlarda, işbu garanti reddi Sizin için geçerli olmayabilir.
Mümkün olduğu ölçüde, Lisans Verene bu tür kayıp, masraf, gider, zarar ve/veya kusurların olabileceği hakkında bilgi verilmiş olsa dâhi, işbu Kamu Lisansından veya Lisanslı Materyalin kullanımından doğan hiçbir doğrudan özel, dolaylı, arızî, mütevellit, cezaî veya cezaî teminat veya hukuksal teori kapsamında veya diğer zayiat, masraf veya giderlerden dolayı (herhangi bir sınırlama olmaksızın ihmal de dâhil) Lisans Veren Size karşı hiçbir şekilde mesul olmayacaktır. Sorumluluk tahdidine kısmen veya tamamen izin verilmediği durumlarda, işbu tahdit / sınırlama Sizin için geçerli olmayabilir.
Yukarıda öngörülen garanti reddi ve sorumluluk tahdidi, mümkün olduğu ölçüde, mutlak bir sorumluluk reddi veya sorumluluktan feragatte reddine en yakın şekilde yorumlanacaktır.

Bölüm 6 - Süre ve Fesih.
İşbu Kamu Lisansı, bu çerçevede lisans verilen Telif Hakkı ve Benzeri Hakların süresi boyunca geçerli olacaktır. Ancak, bu Kamu Lisansına uymadığınız takdirde, Kamu Lisansı çerçevesinde sahip olduğunuz haklar otomatik olarak feshedilecek ve sona erecektir.
Lisanslı Materyali kullanma hakkınızın 6(a) numaralı Madde kapsamında feshedilmesi durumunda:
İhlali tespitinizden sonra ihlalin 30 gün içerisinde düzeltilmesi koşuluyla, ihlalin düzeltildiği tarih itibariyle otomatik olarak veya
Lisans Veren tarafından açıkça hakların iade edilmesi üzerine hakkınız iade edilecektir.
Herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına, 6(b) numaralı bu Bölüm, işbu Kamu Lisansının tarafınızca ihlal edilmesi ile ilgili Lisans Verenin sahip olabileceği düzeltme veya kanunî yollara başvurma haklarına halel getirmez.
Herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına Lisans Veren, ayrı şart veya koşullar altında da Lisanslı Materyali sunabilir veya her zaman Lisanslı Materyalin dağıtımını durdurabilir; ancak, öyle yapması işbu Kamu Lisansını feshetmeyecektir.
1, 5, 6, 7 ve 8 numaralı Bölümler işbu Kamu Lisansının feshedilmesinden sonra da yürürlükte kalacaktır.

Bölüm 7 - Diğer Şart ve Koşullar.
Açıkça kabul edilmedikçe Lisans Veren, Sizin tarafınızdan iletilebilecek ek veya farklı şart ve koşullara tâbi olmayacaktır.
Lisanslı Materyalin kullanımına dair burada belirtilmemiş her nevi bir düzenleme, mutabakat veya anlaşma, işbu kamu Lisansının şart ve koşullarından ayrı ve bağımsızdır.

Bölüm 8 - Yorum.
Herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına işbu Kamu Lisansı, bu Kamu Lisansı kapsamında herhangi bir izin almaksızın yasal olarak mümkün olan Lisanslı Materyalin kullanımını herhangi bir şekilde azaltmamakta, sınırlamamakta, kısıtlamamakta veya herhangi bir şart getirmemekte olup, bu şekilde de yorumlanmayacaktır.
Mümkün olduğu ölçüde, işbu Kamu Lisansının herhangi bir hükmünün icra mevkiinden yoksun sayılması durumunda, söz konusu hüküm, geçerli hale getirmek ve icra edilebilirlik kazandırmak için gereken asgari ölçüde otomatik olarak tadil edilecektir. Hükmün tadil edilememesi durumunda ise, kala şartlar ve koşulların uygulanabilirliğine halel getirmeksizin söz konusu hüküm işbu Kamu Lisansından çıkartılacaktır.
Bu Kamu Lisansının hiçbir hükmü veya koşulundan feragat edilmeyecek olup, Lisans Veren tarafından açıkça kabul edilmedikçe, şart ve koşullara uyulmamasına rıza gösterilmeyecektir.
Herhangi bir yargı dairesi veya merciinin yasal muamelelerinden doğanlar da dâhil olmak üzere, İşbu Kamu Lisansında anılan hiçbir husus, Lisans Veren veya Sizin için bağlayıcı ve geçerli olan hiçbir imtiyaz veya ayrıcalık ile ilgili bir sınırlama veya feragat teşkil etmemektedir veya bu şekilde yorumlanmayacaktır.
Creative Commons, kamu lisanslarına taraf değildir. Buna karşın Creative Commons, kamu lisanlarından birini yayınladığı materyallere uygulamayı seçebilir ve bu tür durumlarda, "Lisans Veren" sayılacaktır. Kamu lisanslarının metni, CC0 Public Domain Dedication altında kamu malına özeldir. Materyalin, bir Creative Commons kamu lisansı veya CC0 Public Domain Dedication. Materyalin, bir Creative Commons kamu lisansı veya creativecommons.org/policies internet adresinde yayınlanmış olan Creative Commons politikalarının izin verdiği başka şekilde paylaşıldığının kamuya bildirilmesi şeklindeki sınırlı amaç hariç, herhangi bir sınırlama olmaksızın, kamu lisanslarından herhangi birinde yapılan her nevi değişiklik veya lisanslı materyalin kullanımına dair diğer düzenleme, mutabakat ve anlaşmalar ile bağlantılı olarak kullanılması da dâhil olmak üzere Creative Commons, önceden kendi yazılı rızası olmaksızın "Creative Commons" ticarî markasının veya Creative Commons'a ait diğer ticarî marka veya logonun kullanımına izin veya yetki vermemektedir. Herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına, mezkur paragraf, kamu lisanslarının bir parçasını teşkil etmemektedir.

Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi (AÜGSFD), makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödemezler.